HSL insatser enligt HSL lagen

HSL insatser är något som de flesta kanske inte hör talas om förrän det verkligen behövs. Men för dig eller en närstående som behöver medicinsk hjälp hemma, är HSL insatser ett viktigt begrepp att förstå. HSL står för Hälso- och sjukvårdslagen och reglerar vilken vård du har rätt till när du bor hemma och får insatser via hemtjänsten.


Hos Vara Vård strävar vi efter att göra hälso- och sjukvård i hemmet så enkel och tillgänglig som möjligt. HSL insatser (Hälso- och sjukvårdslagen) är en central del av vår verksamhet och vi erbjuder medicinska tjänster direkt i ditt hem, vilket kan vara ett stort stöd för dig som vill undvika sjukhusbesök eller behöver kontinuerlig vård.

Kontakta oss

Vad innebär HSL insatser?

Kortfattat kan HSL insatser beskrivas som medicinska åtgärder som syftar till att förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador. Det kan handla om allt från medicinering till hälsokontroller och behandlingar som sker i hemmet. Det som gör HSL insatser speciellt är att dessa insatser inte bara utförs på sjukhus eller vårdcentraler – de kan också ske hemma hos dig, med stöd från kommunens hemtjänstpersonal. En viktig del av HSL insatser är att vården ska ges till dem med störst behov, enligt HSL lagen.

 

Förutom vårdinsatser, ingår även sjuktransporter och omhändertagandet av avlidna i HSL. Det innebär att om du eller en anhörig har behov av att förflyttas till eller från sjukhus för behandling, så är det en del av HSL omfattning

Vi kör helt fossilfritt!

HSL – Vad säger lagen?

HSL lagen är en svensk lag som styr hur hälso- och sjukvården ska bedrivas. Enligt lagen ska den som har störst behov av vård alltid prioriteras. Detta innebär att alla inte får samma vård, utan vård ges utifrån individuella behov. När det gäller HSL insatser i hemmet, är det kommunens ansvar att utföra dessa om ingen omvårdnad krävs.

 

Det är viktigt att förstå att HSL insatser inte är detsamma som omvårdnad. När en patient inte behöver omvårdnad, utan endast HSL insatser, är det hemtjänsten som utför de delegerade HSL-insatserna. Det kan vara uppgifter som att ge medicin eller kontrollera hälsotillståndet hos en äldre eller sjuk person.

 

HSL insatser i praktiken

Men hur fungerar det egentligen i praktiken? Om du exempelvis har en kronisk sjukdom eller nyligen kommit hem från sjukhuset, kan HSL insatser innebära att:

  • En sjuksköterska kommer hem till dig och hjälper dig att ta din medicin
  • Göra sårvård när du har sår på kroppen
  • Genomföra en hälsokontroll

Kommunens hemtjänst kan också, under sjuksköterskans ledning, ge medicin eller övervaka hälsan hos de som har fått HSL insatser. Det är ofta ett samarbete mellan kommunens hemtjänst och sjukvårdspersonal där medicinska åtgärder delegeras till hemtjänstpersonal för att säkerställa att patienten får den vård de behöver i sitt hem.

 

Skillnaden mellan HSL insatser och omvårdnad

Det är lätt att blanda ihop HSL insatser och omvårdnad, men det finns en tydlig skillnad. HSL insatser handlar om medicinska åtgärder, medan omvårdnad fokuserar på den dagliga omsorgen som att hjälpa till med hygien, mat och andra vardagliga sysslor. Omvårdnad sköts av hemtjänstpersonal utan krav på delegering från sjukvårdspersonal, medan HSL insatser kräver att vårdpersonalen delegerar uppgifter till hemtjänstpersonalen.

Kontakta oss

Så får du tillgång till HSL insatser

Om du tror att du eller en närstående kan behöva HSL insatser, kontakta oss på Vara Vård eller gå direkt via din kommun. Det är ofta sjukvårdspersonal som avgör vilka insatser som behövs och som sedan delegerar dessa till privat hemsjukvård som oss. Du kan också få hjälp med sjuktransporter och annan vård som ingår i HSL, beroende på dina specifika behov.

 

Vård på vårt sätt – med kvalitetsgaranti

Hos oss är hög kvalitet och trygghet en självklarhet. Vi arbetar alltid i linje med Socialstyrelsens nationella värdegrund och de krav som ställs på oss, samtidigt som vi lyssnar noggrant på våra vårdtagare och deras närstående. Våra kvalitetsgarantier är en försäkran om att vi följer gällande lagstiftning och säkerställer att den vård vi levererar håller högsta standard.

Vi utvärderar regelbundet våra insatser för att säkerställa att du får den bästa vården. Genom att kontinuerligt återkoppla till våra uppdragsgivare kan vi snabbt identifiera förbättringsområden och åtgärda eventuella brister – allt för att du ska känna dig trygg i att du får den vård du förtjänar.